Datoria României atinge cote alarmante: am ajuns să fim „amanetați” pe viață

de: Mădălina Bahrim
11 10. 2022

Nu doar românii de rând au probleme cu propriile lor datorii către instituțiile de la care au contractat împrumuturi. Statul român, la rândul său, se scufundă în datorii.

Ultimul an a adus o creștere exponențială a datoriei noastre publice. Din nefericire, deși mulți dintre noi nu conștientizează importanța acestor cifre, ele ne împovărează în mod direct, pe fiecare în parte și reprezintă o povară pe care noi, ca simpli cetățeni, vom fi nevoiți să o ducem de-a lungul timpului și, desigur, să o și plătim, mai devreme sau mai târziu.

Știai că statul te-a îndatorat cu peste 5.500 de lei?

Dacă analizăm împrumuturile statului contractate în primele nouă luni ale anului curent, ajungem la suma totală de 106 miliarde de lei. Efectuând un calcul simplu, fiecare român e dator aproape 5,500 de lei, dacă datoria ar fi împărțită pe cap de locuitor.

De ce se împrumută statul? Răspunsul nu are nevoie de cine știe ce explicații științifice. Adevărul este că avem un deficit considerabil la bugetul public, practic nu reușim să ne acoperim cheltuielile. În loc să reducem din cheltuieli, le amplificăm. Pe de altă parte, nu reușim nici să creștem contribuțiile la buget, tocmai de aceea se încearcă, de exemplu prin intermediul ANAF, să se crească colectările bugetare.

Problema este că pe viitor situația riscă să se înrătutățească, fiindcă Executivul de la București are în plan cheltuieli suplimentare pe zona socială. Mai exact, după cum deja ne-au anunțat mai mulți oficiali, de anul viitor vor fi majorate pensiile.

Desigur, pensionarii se confruntă cu probleme financiare și au nevoie de mai mulți bani lunar, pentru a putea să trăiască decent, dar aceste majorări vor afecta direct bugetul public și nu e exclus ca România să apese și mai mult pedala de accelerație a împrumuturilor, ceea ce înseamnă că ne vom scufunda și mai mult în datorii.

Rezolvarea ar fi simplă, dar de durată. Avem nevoie de reforme și investiții, care să ne ajute să creștem economic într-o manieră sustenabilă și sănătoasă, nu artificial. De exemplu, trebuie să ne dezvoltăm infrastructura rutieră, pentru a atrage în țară investitori străini potenți financiar, care să vină să desfășoare aici activități economice, să creeze locuri de muncă, să împingă economia de la spate. Putem doar spera că prin banii de la PNRR exact aceste lucruri se vor rezolva, altfel avem mari șanse să ne îndatorăm peste posibilitățile noastre de rambursare.